Μέθοδος Εκχύλισης Καφέ Hario V60 | Taresso - Artisan Coffee Roasters

Hario V60

Η ιστορία του Hario, σχεδιαστή του dripper V60, φέρνει κοντά industries όπως η  χημεία, η υαλουργία και ο καφές. Εάν έχετε διαβάσει το Chemex – The History & Brewing Guide, θα θυμάστε ότι σχεδιάστηκε από έναν χημικό. Η Hario, ιδρύθηκε στο Τόκιο το 1921 και ξεκίνησε με την παραγωγή και πώληση γυάλινων προϊόντων φυσικής και χημικής χρήσης.

Required Time 4'

ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙΣ

Hario V60
Φίλτρο Hario V60
Μύλο
21 γραμ. (3 κουταλιές της σούπας) αλεσμένου καφέ
Ζεστό νερό ακριβώς πριν το σημείο βρασμού (περίπου 96°C)
Ζυγαριά
Χρονόμετρο
Κούπα
Προαιρετικά: Κανάτα

Brewing together
Step1
ΚΑΦΕΣ & ΝΕΡΟ

Ζυγίστε τους κόκκους του καφέ και βάλτε τον βραστήρα να ζεστάνει το νερό, κατά προτίμηση θέλουμε βραστήρα με ρυθμιζόμενη θερμοκρασία.

Step2
ΑΛΕΣΗ

Αλέθουμε τον καφέ, ο βαθμός άλεσης εξαρτάται από τον καφέ που θα εκχυλίσουμε. Χρονομετράμε όλη την διάρκεια και ανάλογα με το γευστικό αποτέλεσμα αλλάζουμε την άλεση.

Step3
WETTING

Βρέχουμε το χάρτινο φίλτρο ώστε να φύγουν οι ανεπιθύμητες οσμές και γεύσεις του χαρτιού αλλά και να ζεστάνουμε το σκέυος μας.

Step4
ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ & ΚΑΤΑΝΟΜΗ

Ρίχνουμε τον αλεσμένο καφέ στο V60, προσπαθούμε να έχουμε όσο πιό ευθεία γίνεται την επιφάνεια του καφέ

Step5
PREINFUSION

Στην αρχή ρίχνουμε τόσο νερό όσο δύο φορές το βάρος του αλεσμένου καφέ, αυτή η φάση λέγεται προεκχύλιση, εδώ θέλουμε να μην τρέξει ούτε μια σταγόνα καφέ κάτω στο φλυτζάνί. Η προεκχύλιση γίνεται για να προετοιμάσουμε το στρώμα του καφέ αλλά και για να αποβάλλουμε το CO2.

Step6
ΜΕΘΟΔΟΣ

Συνεχίζουμε την εκχύλιση μας, σπάμε την διαδικασία σε ίσα μέρη, δεν πρέπει να ρίχνουμε νερό απευθείας στο χάρτινο φίλτρο αλλά μόνο επάνω στον καφέ μας.

Step7
TOTAL EXTRACTION

Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η εκχύλιση μας, μπορεί να έχουμε φτάσει στο επιθυμητό βάρος αλλά ο καφές να είνα ακόμη στο επάνω μέρος της συσκευής μας και η εκχύλιση να πηγαίνει αργά. Καταλαβαίνουμε ότι η διαδικασία ολοκληρώθηκε όταν η ροή δεν είνα συνεχόμενη αλλά σταγόνα σταγόνα.

Step8
BREW RECIPE

Στο τέλος βλέπουμε το τελικό βάρος, πρέπει να έχουμε σωστή αναλογία στην συνταγή μας, το εύρος της αναλογίας είναι από 5% εώς 6,5%

Step9
ENJOY

Απολαύστε τον καφέ σας, θυμηθείτε ότι η σωστή άλεση είναι πολύ σημαντική για το τελικό αποτέλεσμα.